instagram facebook linkedin
telefon

TELEFON
052/691-320

radno vrijeme

RADNO VRIJEME
Pon-pet: 7:00-15:00 h

logos

SAVJETI PRI KUPNJI PVC PROZORA

Ako kupujete PVC prozore za svoj dom ili mijenjate postojeću,  ovi savjeti će vam pomoći da se snađete  i odaberete najbolji omjer cijene i kvalitete u okviru vlastitih mogućnosti.

Kupovina prozora mora se isplatiti na dugi niz godina, a dugoročne odluke moraju biti dobro promišljene. Prozori su važan građevni element koji utječe na izgled kuće i dobar ugođaj, zato budite precizni oko svih detalja prozora i vrata. Mnogi arhitekti složni su u tezi da je prozor jedan od najvažnijih, ali i najkreativnijih dijelova fasade.

Ono na što svakako trebate obratiti pozornost su sve karakteristike prozora/vrata: profil, boja, staklo ili ispuna – panel, okov, dodatna oprema te koeficijent prolaznosti topline.

KOEFICIJENT PROLAZNOSTI TOPLINE PROZORA / VRATA

Najznačajniji podatak koji govori o kvaliteti stolarije je koeficijent prolaznosti topline prozora koji se označava s Uw (engl. U window) tj. koeficijent prolaznosti topline vrata koji se označava s Ud (engl. U door). Oni se izražavaju u W/m²K i iskazuju gubitak topline (W) u jednom satu po m² površine, ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1K tj. 1°C.

STAKLO – ODABIR DVOSLOJNOG ILI TROSLOJNOG

Danas troslojno staklo više nije toliko skupo kao prije nekoliko godina. Razlika u cijeni će se vrlo brzo vratiti uštedama u troškovima grijanja/hlađenja. Preporuka kod novogradnje je svakako ugradnja  troslojnog stakla.

PROFIL

Kvalitetan profil ima što manji koeficijent prolaznosti topline – Uf. Toplinska provodljivost okvira nije važna samo zbog gubitka topline, nego zbog smanjenja rizika od neželjene kondenzacije vlage iz zraka za vrijeme hladnijeg vremena.

RUBNI DIO STAKLA

Za njega je važan koeficijent prolaza topline kroz rubni dio stakla Ψg (Psi g). Poželjno je ugraditi kod novogradnje THX distancere stakla – lajsne koje nisu metalne. U standardne prozore se ugrađuju aluminijski distanceri.

BRTVE

Važno je da su na prozoru tri brtve: vanjska, unutarnja i centralna. Mnogi prozori se isporučuju bez treće – centralne brtve. Ona je važna jer poboljšava zrakonepropusnost prozora. Kod udara vjetra i pojave kondenzata sprječava da voda probije na unutarnju stranu prozora. Također, bez nje dolazi do neželjene izmjene zraka uslijed izjednačavanja vanjskog i unutarnjeg tlaka i do neželjenog gubitka topline uslijed zrakonepropusnosti.

OKOV

Standardni okov ima dva položaja: otklop i zaokret.

Nova generacija okova se zove ventilirajući okov i dolazi s trećim položajem za ventilaciju –prozor je zatvoren i voda ne može prodirati unutra, a zrak cirkulira, odnosno gubi se vlaga iz prostora. Izrazito su poželjni kod ugradnje zato što PVC prozori i vrata, zbog svoje skoro 100% zrakonepropusnusti, traže češće prozračivanje i ventiliranje.

ROLETE

Ukoliko se prozor isporučuje zajedno s roletom bitno je da je kutija rolete izolirana. To se može provjeriti, tako da se kutija otvori te unutra mora biti stiropor. Idealno bi bilo da je roleta smještena kompletno s vanjske strane objekta te da nema doticaja s interijerom.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte Istraplast na +385 52 691 320 ili info@istraplast.hr kako bi Vam pomogli pri odabiru!